Άγονη γραμμή

25 Ιουνίου 2012

Αναγεννησιακό φεστιβάλ πότε και από ποιους;

Filed under: Παπαδάκης Ευάγγελος — Άγονη Γραμμή @ 6:44 μμ
Tags:

                       

 Το Σάββατο στις 16 Ιουνίου βρέθηκα σε μια συναυλία στη φορτέτζα, που διοργάνωσαν το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, το Γυμνάσιο Επισκοπής ο πολιτιστικόs σύλλογοs Ατσιποπούλου και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παρακολουθούσα και συμμετείχα με τους υπόλοιπους θεατές ακολουθώντας τους ρυθμούς και τα προσεκτικά διαλεγμένα τραγούδια σιγοτραγουδώντας. Πάνω στην ευφορία από τους ήχους της μουσικής και τις εξαιρετικές ερμηνείες από την χορωδία των περίπου 65! Ατόμων που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αναρωτήθηκα αν, εγώ με τους υπόλοιπους θεατές, είμαστε οι τυχεροί που βρεθήκαμε σε μια τόσο εξαιρετική συναυλία, σε ένα πραγματικά υπέροχο χώρο, η μήπως οι υπόλοιποι Ρεθυμνιώτες ήταν άτυχοι που δεν ήρθαν να την παρακολουθήσουν;

Ποιος ήταν όμως ο εμπνευστής, ο δημιουργός, και η ψυχή της εκδήλωσης; Κάτι ανεκδιήγητοι  καθηγητές, που είναι τεμπέληδες δεν δουλεύουν ποτέ, κάνουν διακοπές τρεις μήνες ίσως και παραπάνω τον χρόνο, και αμείβονται πλουσιοπάροχα με 660 ευρώ το μήνα μακριά από τις οικογένειες τους, γυρίζοντας σε τρία και τέσσερα σχολεία στο νομό για να συμπληρώσουν το ωράριο τους. Φυσικά χωρίς να αποζημιώνονται εξτρά, αφού τα 660 ευρώ που παίρνουν, τους φτάνουν και περισσεύουν. Εννοείται πως αν είχαν μια άλλη αξιοπρεπέστερη δουλειά, όπως ας πούμε αν ήταν στη βουλή καθαρίστριες, θα έπαιρναν καλύτερο μισθό, περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα, επί δεκαέξι μισθούς το χρόνο. Παράλληλα αν ήταν στον ΟΣΕ θα είχαν επιπλέον επίδομα πλυσίματος χεριών 420 ευρώ το μήνα, η στον ΗΣΑΠ θα είχαν επιπλέον επίδομα κεραίας! 1120 ευρώ το μήνα! Ας πρόσεχαν!

Τα μπράβο στους υπεύθυνους που είχαν τη σύλληψη, την ιδέα και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος, σίγουρα είναι λίγα για μια τόσο σπουδαία δουλειά. Απέδειξαν ότι με ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ μεράκι και όρεξη γίνονται αξιοπρόσεκτες δουλειές , που είναι άξιες συζήτησης και θαυμασμού, για το τελικό τους αποτέλεσμα, και πυξίδα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν. Εύλογα θα αναρωτηθεί πιστεύω κάποιος, πόσο επίδομα θα έπρεπε να πάρουν αυτοί που υλοποίησαν τέτοιο εγχείρημα, σε σχέση με άλλα επιδόματα που δίνονται στη χώρα μας, όπως τα παραπάνω που προανέφερα.

Χαίρομαι που την εκδήλωση παρακολούθησαν οι αρχές της πόλης, με τον δήμαρχο της αδελφής πόλης του Καστενάζο της Ιταλίας, και θα έχουν ιδίαν αντίληψη για τα μεγέθη της εκδήλωσης από κάθε άποψη, και αν σε τελική ανάλυση αυτά που γράφω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας μου. Στα αρνητικά της εκδήλωσης, γιατί υπήρξαν και τέτοια, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ενώ είχαν προσέλθει όλοι οι επίσημοι και το θέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο, καθυστέρησε η έναρξη  περίπου μια ολόκληρη ώρα!

Σαν πολίτης αυτής της πόλης κάνω μια μάλλον απλή πρόταση, που δεν έχω την απαίτηση, ούτε και είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί κατά γράμμα. Αλλά επειδή όλοι ξέρουμε πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», εύχομαι να ξεκινήσει κάποια στιγμή έστω και πειραματικά.

Πριν από μερικά χρόνια είχα κάνει μια έκκληση, πρόταση, μέσα από τις στήλες της παρούσης εφημερίδας, για την διοργάνωση αναγεννησιακού φεστιβάλ στα σχολεία. Η τότε πρόταση μου, μάλλον ρηξικέλευθη, αγνοήθηκε από τους υπεύθυνους, πιθανόν επειδή δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει απλές, καλές και προ πάντων υλοποιήσιμες προτάσεις. Τώρα επανέρχομαι, με την συγκεκριμένη ευκαιρία, για να επισημάνω στους υπεύθυνους των πολιτιστικών προγραμμάτων της πόλης μας, ότι το πραγματικό αναγεννησιακό φεστιβάλ, μπορεί και πρέπει να γίνεται στα σχολεία της πόλης και του νομού μας. Πως μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνεις, με πολύ κόπο και χρήμα αναμφισβήτητα, χωρίς να του έχεις δώσει την ανάλογη τροφή και κουλτούρα; Μια σοφή κουβέντα που έλεγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας στην Κρήτη ήταν το περίφημο «απού κοπελομάθει δεν γεροντοξεχνά». Φυσικά αφορά και τα καλά και τα άσχημα σε κάθε περίπτωση, αλλά εμείς εδώ μιλάμε, εννοείται, για τα καλύτερα. Η εμπειρία μου τόσα χρόνια στο σχολείο και στις εκδηλώσεις που γίνονται από όλους τους συνάδελφους καθηγητές με τους μαθητές, λέει πως αν μπολιάσεις τα  παιδιά σωστά με ιδέες και γνώσεις, αυτές δεν χάνονται αλλά εξελίσσονται και βελτιώνονται στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Εκτίμηση μου είναι πως θα μπορούσε ο δήμος με την περιφέρεια να οργανώνουν κάθε χρόνο στα πλαίσια του αναγεννησιακού φεστιβάλ, η με όποια μορφή τέλος πάντων θέλουν και κρίνουν εκείνοι, μια εβδομάδα γιορτής για τα σχολεία, και όχι μόνο.. Τα σχολεία θα παρουσίαζαν κατά πρώτο λόγο, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι κατά δεύτερο, μια συγκεκριμένη δουλειά που θα είχαν προγραμματίσει, στη φορτέτζα η οπουδήποτε αλλού. Όχι δεν θα είναι καρναβάλι, δεν θα έχει σχέση μ΄ αυτό. Θα είναι εκδηλώσεις για θέατρο για τραγούδι, για ποίηση, για ζωγραφική.. είναι δύσκολο; Ανεφάρμοστο; ανέφικτο; Ουτοπικό; Μάλλον όχι!

Θετικά σημεία στο συγκεκριμένο εγχείρημα άραγε υπάρχουν; Άπειρα! Τα αρνητικά; Μηδαμινά στην κυριολεξία! Πέρα από τη συμμετοχή των σχολείων, η συμμετοχή των πολιτών θα μπορούσε να είναι από 3 έως 103 ετών αν και εφόσον το επιθυμούν, σε μουσικά, θεατρικά, η οποιαδήποτε αλλά δρώμενα θελήσουν, χωρίς βραβεία και συναγωνισμό, ίσως μόνο να τους δίνονταν κάτι για ενθύμιο, αλλά με διάθεση για συμμετοχή, ευχαρίστηση και προσφορά στην πόλη, στο χωριό τους, στους ίδιους. Το κόστος; Μηδαμινό αφού ακόμα και μια εθελοντική προσφορά κατά την έξοδο του κόσμου από την κάθε εκδήλωση, της τάξης του ενός η δυο ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα κάλυπτε τα έξοδα των εκδηλώσεων, που επειδή θα είναι συμπυκνωμένα σε μια εβδομάδα θα έχουν οπωσδήποτε μικρότερο κόστος. Χρόνος πραγματοποίησης; Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για να έχουν τελειώσει οι πανελλήνιες εξετάσεις, η την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. 

Με την ευκαιρία να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό, ότι κάποια σχολεία έχουν προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που αξίζουν την προσοχή μας. Στις 22 Ιουνίου το πρώτο λύκειο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Στις 27 Ιουνίου η θεατρική ομάδα «Πειρατές της τέχνης»του τρίτου λυκείου σε συνεργασία με το γυμνάσιο Πανόρμου θα παρουσιάσει το θεατρικό και επίκαιρο έργο «ο εχθρός λαός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και αρχές Ιουλίου άλλη μια θεατρική παράσταση είναι προγραμματισμένη, νομίζω από το πειραματικό λύκειο. Όλες θα γίνουν στη φορτέτζα. Καλώ τους αναγνώστες να στηρίξουν και να παρακολουθήσουν τις μαθητικές παραστάσεις στη φορτέτζα, και έχω την αίσθηση ότι δεν θα χάσουν!

 Ρέθυμνο 18-6-2012                                                             Παπαδάκις Βαγγέλης

 

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: